Prostorná "verze" - Toyota Corolla Verso 1.8 VVT-i (TEST)

Testy
06.09.2004

F T G

Prostorná "verze" - Toyota Corolla Verso 1.8 VVT-i (TEST)

Druhá generace kompaktního MPV Corolla Verso přichazí na náš trh a s ním i řada inovačních řešení, jenž si kladou za cíl ještě více přizpůsobit právě tuto kategorii automobilů potřebám současných uživatelů. Prezentovaný model vstupuje na trh jako čtvrtý evropský model Toyoty.

 

Prezentovaný model vstupuje na trh jako čtvrtý evropský model Toyoty. Výrobce si je vědom značné konkurence právě v tomto segmentu a nejen proto věnoval vývoji nového modelu velkou pozornost. Proti své předchůdkyni je automobil ve všech směrech větší a nutno podotknout, že se změnil i celkový vzhled, který nyní působí opravdu elegantním dojmem.

Exteriér je charakteristický krátkou zkosenou přídí, šikmými prolisy na kapotě a v neposlední řadě také originálními zadními světlomety s čirými skly.

V základní výbavě Terra Base nabízí vůz prostor pro pět o sob, vyšší výbava Terra a Sol zahrnuje další řadu sedadel pro dvě osoby, na které se však z důvodů omezeného místa vejdou pouze děti.

Variabilní interiér zdůrazňuje druhá řada sedadel s možností podélného posouvání, čímž lze efektivně měnit velikost místa pro zavazadla. Šesté a sedmé sedadlo je elegantně ukryté v podlaze zavazadelníku, takže je k dispozici pouze v případě jeho skutečné nutnosti.

Moderně pojatému vnitřnímu ztvárnění dominují kruhové optitronové přístroje, ocenili jsme jejich výbornou čitelnost i za přímého slunečného záření. Všechny ovladače jsou snadno dosažitelné, elegantní vzhled interiéru navíc podtrhuje světlé čalounění stropu a střešních sloupků.

Moderním technickým řešením je absence klasické spínací skříňky, místo které je malá schránka určená pro plastový výlisek. Napravo od ní je tlačítko Start/Stop, pomocí něhož se ovládá zapalování, spouštění a vypínání motoru.

Výbava zahrnuje moderní prvky, nechybí samočinná klimatizace, ABS, praktický tempomat ani dešťové čidlo. O bezpečnost posádky se stará sedm airbagů včetně revolučního kolenního vaku pro řidiče.

Při cestování jsme ocenili spoustu nejrůznějších odkládacích prostorů a schránek. Zážehový čtyřválec o objemu 1794 cm3 s nejvyšším výkonem 95 kW při 6000 ot./min. je pro tento model skutečně zajímavou volbou zejména pokud zvážíme jeho solidní spotřebu, která se po dobu testu pohybovala na hranici 7 l na 100 km.

Při častějším využívání výkonového potencionálu pohonné jednotky musíme však počítat s vyšším průměrem zhruba o jeden až dva litry.

Inovovaná platforma předchozí generace nabízí slušné jízdní vlastnosti, znát je zejména použití upraveného pérování a závěsů kol.

Automobil nabízí mimořádně širokou výbavu, výbornou bezpečnost (podle Euro NCAP vůz získal pět hvězdiček) a v neposlední řadě také prostorný variabilní interiér, což rozhodně nebývá ani v této kategorii vždy samozřejmostí.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Toyota Corolla Verso 1.8 VVT-i

Motor

Kapalinou chlazený zážehový čtyřválec, VVT -i. Zdvihový objem 1794 ccm. Kompresní poměr 10 : 1. Největší výkon 99 kW při 6000/min. Největší točivý moment 171 N.m při 4200/min.

Převodné ústrojí

Pohon předních kol, přímo řazená pětistupňová převodovka.

Karoserie

Samonosná ocelová, pětidvéřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 185 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,9 s. Spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná) 10/6,3/7,6 l/100km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2750 mm, celkové vnější rozměry 4360 x 1770 x 1620 mm. Základní objem zavazadlového prostoru 415 l. Pohotovostní/celková hmotnost 1450/2035 kg. Objem palivové nádrže 55 litrů.

Základní cena (cena testovaného vozu)

759 900,- Kč (761 300,- Kč)

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Toyota
Model:Corolla Verso
Karosérie:MPV
Motor:1.8
Palivo:benzín
Rok výroby:2004
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -