Silvretta Arena Ischgl Samnaun - jak si užít zimu se šarmem

Outdoor
12.12.2018

F T G

Silvretta Arena Ischgl Samnaun - jak si užít zimu se šarmem

Jedno z nejlepších rakouských lyžařských center najdete v oblasti Paznaun v západním Tyrolsku. Hlavním lyžařským centrem je zde město Ischgl, dobře si zalyžujete i v sousedním Kapplu nebo Galtüru. Jedná se prakticky o tři sportovní areály, které se rozkládají nedaleko Švýcarska a Itálie. Tato mezinárodně oblíbená oblast zimních sportů dnes dohromady nabízí téměř 300 kilometrů kvalitně upravených tratí včetně několika desítek nejnáročnějších černých sjezdovek. Předností je velké převýšení sjezdových tratí díky nadmořské výšce, ale také dostatek sněhu a navíc jsou zde rozhodně krásné výhledy na dominantní alpské vrcholky.

Cestování za zážitky

Motoristům doporučujeme jet z ČR na německý Mnichov a Garmisch Partenkchn. Přejedeme přes známý průsmyk Fernpass do údolního rakouského Landecku a odtud vás směrovky vedou přímo do Ischglu. Při jízdě po dálnici přes Kufstein a Innsbruck dále jedeme opět na Landeck a zde se napojíme na již popsanou trasu. Když není sněhová kalamita nebo dopravní zácpa, tak se dá cesta z Mnichova pohodlně zvládnout za zhruba tři hodiny jízdy. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol je na sjezdovce zakázán.

Hlavním centrem celé oblasti je město Ischgl a celá oblast se často označuje i jako Silvretta Arena. Tento název vznikl po horské dominantě Silvretta, kterou skalní hřebeny člení do mnoha zákoutí a ty jsou doslova protkány sjezdovkami a lanovkami. Přímo u údolních stanic lanovek funguje informační parkovací systém, který umožní řidiči snadno zaparkovat a pěšky dojít k pár stovkám metrů vzdálené lanovce. Hlavní křižovatkou lanových drah a sjezdovek přímo nad Ischglem je slunečné lyžařské centrum  Idalp ve výšce 2320 metrů s přehlednými a lehčími sjezdovkami, které se sem sbíhají po severozápadních až západních svazích. Právě sem nás přímo z Ischglu dopraví tři kabinové lanovky. Zde je připraveno dalších téměř dvacet sedačkových lanovek, 17 vleků a dvě velké kabinové lanovky ze švýcarského střediska Samnaun. Téměř dvacet lanovek a vleků Silvretty Areny končí v nadmořské výšce nad 2 600 metrů, sedm pak nad 2 800 metrů.

Každou sezónu něco nového

Nedávnou novinkou je moderní lanovka 3-S Pardatschgrat s progresivním třílanovým systémem. Tato nová lanová dráha vyveze lyžaře v jednotlivých kabinách pro 28 osob z východního centra Ischglu v rekordním čase a bez mezistanice přímo až na 2.624 m vysoký masiv Pardatschgrat  a překoná  výškový rozdíl téměř 1.251 výškových metrů! V rakouské části se lyžuje na převážně severozápadních svazích Palinkopfu (2 864 m n. m.), Grespitzu (2 872 m n. m.) a Idjochu (2 760 m n. m.). Tratě v oblasti Palinkopfu jsou většinou náročnější. Rozhodně zajímavý a v některých úsecích také poměrně náročný je například 12 kilometrů dlouhý sjezd až do údolního Ischglu.

Sjezdovky nad švýcarským Samnaunem vedou na jih/jihovýchod a jsou obvykle mírnější. Kromě lyžování na upravených sjezdovkách si na své také přijdou příznivci jízdy v hlubokém sněhu, nechybí zde funparky, svahy pro snowboardisty, dětské lyžařské školy nebo běžecké trasy. Milovníci adrenalinu si jistě nenechají ujít nově vybudovanou lanovou skluzavku Skyfly, na které se řítíte rychlostí více než 80 kilometrů za hodinu. Vlastní jízda trvá jen několik minut a překonáte výškový rozdíl téměř 300 metrů. Součástí celého areálu je i několik příjemných samoobslužných restaurací s vyhlídkovými terasami s možnostmi opalování, odpočinku a také s překrásnými výhledy na okolní horské vrcholky.

Kdo má raději klidnější atmosféru může na stejný skipas navštívit i okolní lyžařská střediska v Galtüru nebo v Kapplu. Od hlavního centra v Ischglu se nachází jenom několik kilometrů a také zde si výborně zalyžujete na téměř vždy kvalitně upravených sjezdovkách a zejména je zde daleko menší ruch. Navíc právě v těchto skicentrech je možné sehnat i cenově výhodnější ubytování v privátech nebo apartmánech. Menší lyžařský areál v Kapplu, který projíždíte cestou do Ischglu, je určen především pro ty, kdo upřednostňuje pohodu a klidnou rodinnou atmosféru. V Kapplu je připraveno více než čtyřicet kilometrů sjezdovek a díky jižní poloze svahů je zde údajně i nejvíce slunných dní v roce. Z údolí musíte vyjet nejprve sedačkovou lanovkou Diasbahn, nahoře návštěvníky čekají až do výšky 2690 metrů sjezdové tratě různých stupňů obtížnosti. Navíc instruktoři z místní lyžařské školy zde vaše děti rychle naučí základy lyžování.

Náš tip pro skvělé lyžování a zábavu

Rozhodně doporučujeme si zalyžovat v nedalekém středisku Silvapark Galtür, které se nachází prakticky až na konci celého údolí za Ischglem. Bez problémů zde zaparkujete a lyžovat můžete na skipas pro celou oblast, nebo si můžete zakoupit místní, který je i výrazně levnější. Také v tomto skicentru najdete vždy upravené svahy různé obtížnosti a především je zde daleko méně návštěvníků. Zejména dlouhé prosluněné tratě nad místní přehradou jsou pro lyžaře dobře připravené a navíc si rozhodně užijete  krásnou místní přírodu. Ze sjezdovek doporučujeme zejména tu až úplně vzadu, kam se dostanete po značených jednosměrných cestách po vrstevnici. Poměrně pomalou dvousedačku zde již předloni nahradili pohodlnou kabinkovou lanovkou a obvykle jezdíte téměř sami bez čekání. Pro milovníky běžek stojí za pozornost pět kilometrů dlouhá trať vedoucí romantickou zimní krajinou z Ischglu do Galtüru. Běžkařským rájem je jednoznačně právě Galtür a za zmínku stojí i osm kilometrů dlouhá trasa z Valzuru do centra Galtüru s napojením na další místní vysokohorské tratě.

Samotný Ischgl je vyhlášený nočním životem s řadou diskoték a barů. V lyžařském centru Idalp přímo u sjezdovek se vždy koncem každé sezóny pořádají velmi populární koncerty "Top of the Mountain". Pro zájemce jsou určeny lázně v Paznaueru, kde nechybí květinové nebo senné koupele, Kneippova terapie nebo kosmetická péče včetně různých masáží. Téměř všechny vícehvězdičkové hotely v Ischglu nabízejí velmi kvalitní wellness. Za pozornost stojí lázně v Silvrettacentru, kde najdete sauny, solária nebo masáže. Při delším pobytu lze například uskutečnit výlet do malé vesnice Mathon s více než 400 let starým stavením a malým selským muzeem. Velmi zajímavá je návštěva Muzea silvrettské lanové dráhy. Doporučujeme využít služeb informačních kanceláří, které se nachází prakticky v každém údolním skicentru. Zde ochotně zájemcům najdou ubytování podle požadované polohy, komfortu a s tím související ceny za nocleh. Další informace včetně cenových relací skipasů  získáte na www.ischgl.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -