Seriál závodů RX-8 Formula Woman 2004

Motorsport
24.12.2008

F T G

Seriál závodů RX-8 Formula Woman 2004

Jedinečný projekt, jehož pečlivě vybrané účastnice se rozhodly realizovat své závodní ambice přímo na okruzích Velké Británie lze hodnotit jako atraktivní alternativu k současným podnikům motoristického sportu. Ženy a slečny nad 18 let s platným řidičským průkazem (pro území UK) bez jakýchkoli předchozích zkušeností z motoristického sportu se mohly registrovat...

 

Ženy a slečny nad 18 let s platným řidičským průkazem (pro území UK) bez jakýchkoli předchozích zkušeností z motoristických závodů se mohly registrovat přes internet v rámci vyhlášení tohoto skutečně ojedinělého šampionátu. Na základě vyplněných formulářů pak odborná komise v čele s uznávanými odborníky z dané oblasti vybrala necelou třetinu z celkového počtu 10 000 zájemkyň. Ty následně procházely výběrovými kempy na různých závodních okruzích v Anglii, Irsku, Skotsku a Walesu, kde absolvovaly náročné testovací jízdy s vozy Mazda MX-5.

Posledního finálového výběru se účastnilo padesát žen, ze kterých bylo vybráno šestnáct závodnic a dvě náhradnice pro vlastní šampionát RX-8 Formula Woman 2004.

Před závodem absolvovalo všech osmnáct závodnic velmi náročným trénink, který zahrnoval nejen pro drtivou většinu žen první seznámení s upraveným vozem Mazda RX-8, ale také obtížné disciplíny, prověřující fyzickou a psychickou zdatnost účastnic v úzké návaznosti na bezpečnost samotných závodů.

První dva závody z celkové série sedmy závodů byly zahájeny 12. června 2004 na okruhu Oulton Park, kde s přehledem zvítězila Natasha Firman (62).

Třetí a čtvrtý závod byl ve znamení nepříznivého počasí, které v kombinaci s mokrým asfaltem značně zamíchalo dosavadním pořadím. Na stupni vítězů tentokrát stanula Margo Gardner.

Dominantním prostředím pátého podniku se stal okruh Cadwell Park. Celkové prvenství si i přes dravé vítěztví Lorraine Pinner stále udržovala Natasha Firman, která si svým jistým jezdeckým stylem získávala stále více obdivu. Skutečné drama přinesly finálové šesté a sedmé závody, které se jely 25. července na okruhu Brands Hatch nedaleko Londýna. Velké nadějě si dělala Margo Gardner, která věřila, že může pokořit i vedoucí Natashu Firman. V celkovém pořadí třetí Emma Hayles se již v rozjezdech dostala mimo trať a poškodila svůj vůz, takže jí po celou dobu obou závodů pronásledovaly technické potíže a nakonec skončila v poháru celkově až pátá.

Ošklivě vyhlížející kolize v šestém závodě měla za následek dva zcela zničené vozy a lehké zranění účastnice Margo Gardner a Lauren Blighton.

Do cíle jako první dorazila Lorraine Pinner, následovaná závodnicí Bev Tyler a Natashou Firman. Toto pořadí se zopakovalo také v sedmém, posledním závodě, kdy se po opakovaném startu vedení okamžitě ujala ambiciózní Lorraine. Cíl posledního sedmého závodu spařilo pouze třináct závodnic. Historicky první královnou poháru RX-8 Formula Woman se tak stala Natasha Firman.

Může se radovat z řady zajímavých cen, mezi nimiž je také možnost startovat v zimní sérii Formula Palmer Audi. Rozhodně atraktivní je i cena v podobě zapůjčení vozu Mazda MX-5 do konce tohoto roku. Ceny předávala vítězkám paní Lyn St James, známá účastnice legendárních závodů v Indianapolis v roce 1992.

Automobil Mazda RX-8 tak potvrzuje své kvality rovněž na závodních okruzích, kde se plně prokázal výkonový potenciál rotačního motoru a optimální nastavení podvozku s rozložením hmotnosti 50:50.

Celkové výsledky RX-8 Formula Woman 2004

Jméno a příjmení

Celkové výsledky

Natasha Firman

215

Lorraine Pinner

209

Bev Tyler

116

Juliette Thurston

146

Emma Hayles

122

Margo Gardner

112

Pippa Cow

104

Lauren Blighton

94

Nicola Robison

80

Judith Lyons

74

Sarah Bennett-Baggs

73

Amy Handford

70

Victoria Hardy

63

Max Thompson

47

Catherine Gard

31

Joanna Linton

28

Karen Andrews

20

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -