Nový Citroen DS3 T16 4x4 - premiéra v Sosnové

Motorsport
12.10.2011

F T G

Nový Citroen DS3 T16 4x4 - premiéra v Sosnové

Současným nejúspěšnějším jezdcem v rallycrossu je bezesporu švéd Kenneth Hansen. Těmto soutěžím se věnuje téměř 23 let a z 237 závodů seriálu ME u více než sedmdesáti procent z nich stál na stupních vítězů.

Při víkendovém českém kole ME v rallycrossu představí tento tým nejen nového velmi naděného dvacetičtyřletého jezdce Timura Timerzyanova, ale také zcela nový prémiový vůz Citroen DS3 Rallycross Super Car. Právě tato soutěžní novinka má být pokračovatelem úspěchů značky po svých předchůdcích jako byl soutěžní model ZX, Xsara nebo velmi úspěšná C4.

Podle slov přítomného Kennneta Hansena je soutěžní DS3 oproti předchůdci především širší a výrazně kratší. Motor uložený napříč má zcela inovovanou elektroniku a řízení. Právě tyto úpravy výrazně zkvalitňují citlivost ovládání vozu a jeho výkonové parametry. Z poskytnutých údajů tohoto soutěžního stroje s pohonem všech kol zaujme především výkon 545 koní, kroutící moment 720 Nm a zrychlení z nuly na sto kilometrů 2,4 sekundy!

Z dalších technických informací vedle výrazně upraveného motoru XU9 Oreca/Citroen racing o objemu 2050 ccm stojí za pozornost například GIK turbo, chladič oleje Setrab, karbonová spojka Sachs, šestistupňová sekvenční převodovka Sadev nebo kotoučové brzdy o průměru 310 mm. Novou změnou je také odpružení McPherson všech náprav. Soutěžní tým uvádí hmotnost vozu s řidičem 1300 kg. O zvýšenou bezpečnost se stará především sedačka a pásy Sparco, Snap-Off odnímatelný volant nebo přilba Peltor.

A jak dopadla tato novinka Citroenu na rallycrossové trati v Sosnové v rámci posledního podniku seriálu Mistrovství Evropy? Závodní speciál řízený Kennethem Hansenem potvrdil svůj očekávaný potenciál, když na rychlé trati u České Lípy skončil celkově na druhém místě, hned za letošním mistrem Evropy Sverrem Isachsenem. Vzhledem k tomu, že se nový DS3 účastnil teprve druhého a zároveň posledního letošního podniku ME v rallycrossu, je téměř jisté, že nebylo možné využít jeho maximální potenciál. Pro nadcházející sezónu se tedy mají příznivci tohoto dramatického sportu určitě na co těšit.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -