Důraz na praktičnost - Peugeot Partner Tepee 1.6 HDI (TEST)

Testy
07.10.2008

F T G

Důraz na praktičnost - Peugeot Partner Tepee 1.6 HDI (TEST)

Doménou francouzských výrobců jsou již tradičně malé dodávky, které se stále více nabízí i v osobních variantách. Letošní novinka Peugeot Partner Tepee je nejen úspěšným konkurentem vozů kategorie MPV, ale především dobře splňuje rozmanité požadavky na rodinný vůz a jeho účelné využití ve volném čase.

 

Tepee nelze upřít atraktivní a dynamický vzhled. Dominantní příď s již tradičně dlouhými světlomety a linií rychle stoupající od kapoty motoru až po střechu je skutečně originálním řešením. Harmonii vzhledu přispívá tvarování druhého a třetího páru bočních oken nebo zvýrazněné klenutí blatníků.

Také zdařile řešená záď peugeotu se spíše blíží vozům MPV než lehkému užitkovému vozu, z kterého vzešla naše představovaná osobní varianta. Prostorný a solidně zpracovaný interiér je další silnou stránkou tohoto modelu.

Přední sedadla s tvrdším charakterem mají u řidiče i výškové nastavování. Dělené zadní sedadlo v poměru 60:40 lze sklopit, vyklopit do svislé polohy nebo zcela vyjmout.

Boční posuvné dveře umožňují velmi pohodlný přístup k zadním sedadlům. Ocenili jsme i velký zavazadlový prostor o objemu 675 litrů, po odebrání sedadel se rychle zvětší na téměř tři tisíce litrů. Nákladová hrana je ve výšce 535 mm, což umožňuje snadnou manipulaci se zavazadly.

Vzhled interiéru silně inklinuje k osobním vozům, prostorově vychází Tepee velmi zajímavě v porovnání se současnými MPV. Vedle skutečně dominantní palubní desky je třeba ocenit i dobré odhlučnění a několik důmyslně řešených odkládacích míst.

V našem případě byla k dispozici manuální klimatizace s vnitřní cirkulací vzduchu, výškově a osově nastavitelný volant, mlhové světlomety, posilovač řízení s proměnlivým účinkem nebo elektrické ovládání předních oken a centrální zamykání.

Za příplatek lze zvolit automatickou dvojzónovou klimatizaci, palubní počítač, boční airbagy, parkovací asistent, otevírání okna zadní stěny a v neposlední řadě ESP a ASR. V nabídce je i tří nebo čtyřletá finančně výhodná servisní garance.

Testovaný vůz byl vybaven přeplňovaným vznětovým čtyřválcem 1.6 HDI s nejvyšším výkonem 66 kW (90 k) při 4000 ot/min a největším točivým momentem 215 Nm při 1750 ot/min. Pohonná jednotka je pověstná svým kultivovaným chodem a skvělými ekologickými parametry.

Výkon motoru na defenzivní jízdu stačí, na předjíždění si je však třeba nechat delší časovou rezervu a to především s plně naloženým vozem. Potěší průměrná spotřeba, která se v rámci našeho redakčního testu pohybovala na úrovni šesti litrů na 100 km, mimo město lze dokonce dosáhnout ještě příznivějších hodnot.

I přes vyšší těžiště musíme pochválit dobrou stabilitu vozu při průjezdu zatáčkou. Jízdní vlastnosti do určité míry zlepšuje částečné zatížení vozu nákladem, nejvyšší hodnota užitečného hmotnosti činí podprůměrných 560 kilogramů.

Kotoučové brzdy na všech čtyřech kolech odvádějí dobře svou práci, při prudkém zpomalení se aktivují výstražná světla. Součástí základní výbavy je ABS s elektronickým rozdělovačem brzdného účinku.

Dalšími bezpečnostními prvky jsou tříbodové úchyty pro dětské sedačky nebo předpínače bezpečnostních pásů.

Peugeot Partner Tepee je zajímavou nabídkou pro zájemce o prostorný a účelný automobil s mnohostranným použitím. Svojí koncepcí vychází z oblíbeného a spolehlivého profesionálního vozidla řady Expert, u naší testované osobní verze Premium mimo jiné zaujme i příznivá pořizovací cena.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Peugeot Partner 1.6 HDI

Motor

Přeplňovaný vznětový čtyřválec o zdvihovém objemu 1560 ccm. Nejvyšší výkon 66 kW při 4000/min. Největší točivý moment 215 N.m při 1750/min.

Převodové ústrojí

Pohon přední nápravy. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 161 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 14,3 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 7,0 / 5,0 / 5,7 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2728 mm. Celkové vnější rozměry 4380/1810/1862 mm. Palivová nádrž 60 l.

Cena

449 900 Kč

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:Partner
Karosérie:MPV
Motor:1.6 HDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -